Mada

Verslag van een Joker-Karavaan reis doorheen dit fascinerende land. Vertrekdatum: 5 september 2010

zaterdag 9 oktober 2010

15/09/2010: Ranomafana National Park

Vroeg op want vandaag wacht het Ranomafana National Park. Hier zouden veel beestjes zitten. Omdat ik nogal aan actieveling ben, koos ik terug voor een dagvullende wandeling. Er was niet echt een route afgesproken maar Dauphin en Emile zouden ons al het moois wel laten zien. Emile was medeoprichter van dit park en deed nog altijd mee aan exploraties op zoek naar nieuwe levende wezens. We verdeelden ons in twee groepen en gingen op zoek naar...

We hebben heel wat gevonden vandaag: lemuren in alle geuren en kleuren, siffaka's, kameleons, kikkers, vlinders, prachtige vogels, mangoesten, leaftailed gekko's, gekko's die kwamen eten aan onze ananas... Het kon niet op vandaag. Ook een prachtig park met enkele mooie watervallen en de wandeling was soms ook wel pittig. Tijdens de wandeling maken de gidsen gebruik van spotters. Die lopen voorop en gaan op zoek naar de dieren. Je moet er wel oog voor hebben natuurlijk want bijvoorbeeld een 'leaftailed gekko' dat zie je niet zomaar zitten hoor. Die is praktisch één met de boom of tak waarop hij rust.

Je probeert tijdens de wandeling ook altijd op zoek te gaan naar diertjes maar zelden zie je ze als eerste. Behalve Joke vandaag. Die merkte zomaar plots een familie 'brown lemurs' op hoog in het gebladerte. Onze kleine zag ook af en toe dieren zoals mieren, muggen en spinnen :-) :-) :-). Maar ze zag ook een een familie mangoesten. Spijtig dat ze zo snel verdwenen want het was een moeder en een kleintje. In de voormiddag hadden we ergens op een open plek in het bos ook al een prachtige mangoest gezien. Dat beestje kwam ook heel dicht al moet gezegd dat de gids enkele broodkruimels naar hem toewierp.
Mangoest

's Middags kwamen we uit op de viewpoint met een mooi zicht op het park. Daar zagen we heel wat kleine maar kleurrijke gekko's. Sommige daarvan kwamen vrij dicht en kwamen zelfs proeven van onze ananas. Mooie diertjes. Tijdens de wandeling zag ik ook geregeld mooie vogels maar deze vastleggen op gevoelige plaat is niet zo éénvoudig. Daarvoor heb je tijd nodig. Ik heb een keertje geprobeerd een mooie blauwe vogel te volgen maar die vliegen natuurlijk direct weg bij het minste geluid. Een paar schrammen hield ik er aan over maar ik had hem toch kunnen fotograferen. Niet echt scherp maar toch.
Leaftailed gekko

Na de middag waren we praktisch alleen in het park omdat de meeste groepen die arriveren slechts een halve dag boeken. Wij blij natuurlijk want dan kan je echt op uw gemak naar de diertjes kijken. Zo zagen we een prachtige familie siffakas die je toch vrij dicht kon benaderen. Op het einde van de tocht waren er nog enkele leaftailed gekko's. Tegen 5 uur zat de tocht erop en het is mooi geweest. Ik heb er echt van genoten. Prachtig woud, goede gidsen en veel gezien en bovenal een ganse dag actief geweest. Dat verdient een THB.
De groep ging dan nog naar het dorp Ranomafana om er te gaan zwemmen. Danny en ik bleven achter en konden zo wat bijkletsen bij een THB. s' Avonds na de maaltijd hebben we dan nog zitten 'manillen' want veel is er daar eigenlijk niet te beleven in Rianala. Je zit een beetje afgezonderd en het koelt daar goed af 's avonds. Morgen lange verbindingsrit naar Antsirabe en dat belooft daar ook wel wat te worden denk ik. Ik kreeg weer een natte droom....
Twee meisjes op...een rots

2 opmerkingen: