Mada

Verslag van een Joker-Karavaan reis doorheen dit fascinerende land. Vertrekdatum: 5 september 2010

dinsdag 17 augustus 2010

Onze reisroute

In tegenstelling tot vele reizen begint onze trip niet in de hoofdstad Antananarivo maar wel in de zuidwestelijke stad Tuléar of Toliar zoals u wil. Na aankomst op de luchthaven van Tana (verkorte naam voor Antananarivo) vliegen we rechtstreeks door naar Tuléar. Vandaar gaat het dan verder richting Ifaty, een klein dorpje langs de kust dat te bereiken is via een piste-weg. Onderweg bezoeken we Honko Mangrove Conservation & Education vzw,  een Belgische vzw. Honko gelooft in een sterke verbintenis tussen enerzijds een gezond en natuurlijk milieu en anderzijds de welvaart van de lokale bevolking. Tezamen met de lokale bevolking en verscheidene partners trachten ze de degradatie van de resterende mangrovewouden tegen te gaan en proberen ze een duurzame ontwikkeling te promoten. We brengen er ook een bezoek aan Ambondrolava, het dorp van de 'reedcutters'.
's Anderendaags staat er een piroguetocht op het programma met een bezoek aan een Vézo-dorp (vissersdorp). In de namiddag brengen we een bezoek aan het Spiny Forest.

Nadien trekken we verder via de RN7 naar Ranohira waar een één of tweedaags verblijf in het Isalo National Parc op het programma staat. De RN7 is zowat de enige goede weg die Madagascar praktisch van het zuiden naar het noorden doorkruist.

Vervolgens rijden we door naar Ambalavao, het dorp bekend voor zijn 'Zebu-market' en het Antaimoro papier.Ambalavao is onze uitvalsbasis voor een tweedaagse verkenning van het Andringitra National Parc. Dit park wint de laatste jaren meer en meer aan belang omdat dit een paradijs is voor wandelaars en bergbeklimmers. Na deze tweedaagse brengen we nog een uitgebreid bezoek aan Ambalavao zelf en voor de liefhebbers staat er een fietstocht op het programma naar het nabijgelegen kleinere Park 'Anja Reserve' waar ook een belangrijke kolonie 'ring-tailed lemurs' aanwezig is. De omgeving van het Anja-parc is ook meer dan de moeite waard.

Nadien rijden we verder richting Ranomafana zowat het bekendste natuurpark in Madagascar. Ranomafana is een regenwoud waar heel wat lemuren zich schuilhouden. Omdat dit een bekend natuurpark is, krijgt het ook heel wat bezoekers vandaar dat het zaak is dit park zo diep mogelijk binnen te dringen om praktisch alleen te zijn. Dus mogelijk staat hier ook een tweedaagse op het programma om op die manier ook 's nachts kennis te kunnen maken met het regenwoud en zijn bewoners.

Andasibe, de stad van de pousse-pousse is onze volgende halte van waaruit we een fietstocht ondernemen naar de meren in de buurt en eventueel doorrijden tot aan het dorp Betafo.

De nationale parken Périnet en Mantadia mogen ook niet ontbreken op een reis doorheen Madagascar waar de prachtige Indri Indri met zijn luid geroep je zeker kippevel zal bezorgen 's nachts. Maar het zijn natuurlijk niet alleen de lemuren die Madagascar zo aantrekkelijk maken. Je hebt ook nog heel wat endemische gekko's, kameleons, kikkers en een onvoorstelbare fauna waarbij ook heel wat planten en bloemen endemisch zijn (alleen voorkomen op een bepaalde plaats).

Besluiten doen we op het idyllische eiland Nosy Boraha of Ile St.Marie met het kleinere Ile aux Nattes. Hopelijk kunnen we daar nog de walvissen spotten alvorens ze hun grote trek beginnen. Zijn ze reeds weg dan genieten we van de witte palmstranden met een...rhum arrangé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten